Гръцки селскостопански асоциации и федерации излизат на протести с трактори с

...
Гръцки селскостопански асоциации и федерации излизат на протести с трактори с
Коментари Харесай

Гръцки фермери излизат на протести с трактори

Гръцки селскостопански асоциации и федерации излизат на митинги с трактори с искане за финансова поддръжка и компенсации от държавното управление.
Фермерите са взели решение да стачкуват против икономиите в новата политика на  Министерството на земеделието и храните, които засягат главните парични помощи за сектора.
Особено засилена е организацията на протестиращите в региона на Тесалия, Централна Гърция. Земеделци от селищата край езеро Карла в префектура Лариса са застанали на пътния възел до село Патикамбос още от събота. В префектурите Кардица и Магнисия селскостопанските машини ще се съберат на централните площади на обитаемоте места в понеделник. Селскостопанската асоциация на Ризомилос приканва за присъединяване в шествие по автомагистралата сред Лариса и Волос във вторник.
В град Катерини имаше митинг още в петък, като шествия се провеждат и в региона на Еврос (Североизточна Гърция) и на Солун, а също и в Науса, Гревена и Арта, в префектура Илия, Северен Пелопонес, и на остров Самос.
Земеделците в градовете Воница и Лепену в префектура Етолоакарнаниа, Централна Гърция, ще се засилват на 22 януари.  
Фермерите упорстват да се компенсират приходите им, защото секторът претърпя съществени удари поради климатичните бедствия в страната – тежките наводнения през есента и огромните летни пожари през миналата година нанесоха огромни вреди на реколтата. Причина за намаляването на производството е и изменението на климата, което основава неприятни аграрни условия и провокира чести заболявания по растенията.
Земеделците претендират за цялостни компенсации и за график и планове за възобновяване на вредите и отводняване на наводнените полета. Те изискват минималната сума за земеделските стопани на памук и царевица да бъде избрана на 300 евро на декар, за люцерна – по 200 евро на декар, за лозя – по 600 евро, бадеми – 800 евро, фъстъци – 2000 евро, орехи и нар – 1000.
За животновъдите желаните компенсации са в размер на по 300 евро за възобновяване на овце и кози с продуктивни животни и по 500 евро за изгубения добитък при наводненията,  защото есента проливните дъждове  удавиха многочислени стада.
ИЗТОЧНИК: БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР